Białko wieprzowe – gdzie jest dodawane?

Białka pochodzenia zwierzęcego są powszechnie uznawane za zdrowe. Stanowią ważną część codziennej diety, ponieważ zawierają niezbędne aminokwasy do wzrostu i rozwoju naszego organizmu. Nie dziwi zatem , że przemysł spożywczy jest coraz bardziej zainteresowany tym składnikiem odżywczym. Czy i nas – konsumentów – powinno zainteresować białko wieprzowe?

Białko – dowiedz się więcej

Zanim opowiemy o białku wieprzowym, przyjrzyjmy się temu, jaką rolę ogólnie pełni białko w naszym organizmie. Białka składają się z dwóch grup aminokwasów. Aminokwasy endogenne są produkowane przez nasz organizm, natomiast aminokwasy egzogenne muszą być dostarczane z pożywienia. Białka można podzielić na białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Taka klasyfikacja opiera się na proporcji kwasów egzogennych. Białka roślinne charakteryzują się bardzo niską zawartością aminokwasów, które powinny być dostarczane z pożywieniem. To jeden z powodów, dla którego wiele osób sprzeciwia się diecie wegańskiej. Nasz organizm potrzebuje bowiem wszystkich aminokwasów zawartych w zdrowych białkach do utrzymania swoich głównych sił witalnych. Jednak świadomość dotycząca szkodliwości mięsa stale rośnie. Dietetycy przekonują, że mimo wszystko korzystniej ograniczyć produkty odzwierzęce i zastąpić je roślinnymi źródłami białka, jak soja, groch, fasola czy ciecierzyca. Niezależnie od tego, po czyjej jesteś stronie, białko jest niezbędne w diecie każdego z nas – i to jest niezaprzeczalny fakt.

Białko wieprzowe – co sprawia, że tak chętnie wykorzystywane jest w przemyśle?

Wieprzowina jest jednym z najbogatszych źródeł białka. Zawiera wysokiej jakości zdrowe proteiny. W samym kotlecie wieprzowym białko stanowi duży procent jego zawartości. Co ciekawe, niektóre części wieprzowiny są wzbogacone kolagenem. Mowa tu głównie o skórze. Spożywanie białka wieprzowego pozyskanego ze świńskiej skóry poprawia stan ścięgien i stawów. Jego właściwości zostały również docenione przez producentów z branży spożywczej. Wykorzystują oni białko wieprzowe z kolagenem, aby wzmocnić smak swoich wyrobów. Dodaje się je na przykład do kiełbas w celu zwiększenia zawartości mięsa w produkcie. Ponadto poprawia wygląd szynek. Dzięki niemu wyglądają bardziej apetycznie, co przyczynia się do zwiększenia sprzedaży.

Białko wieprzowe – rewolucja w branży mięsnej

Białko wieprzowe ma pozytywny wpływ na długość obróbki i masażu mięs. Poprawia strukturę mięsa i sprawia, że cały proces przebiega szybciej i wydajniej. Producenci doskonale zdają sobie z tego sprawę, dlatego chętnie wykorzystują je do swoich wyrobów. Wysokiej jakości białko wieprzowe pozyskują od sprawdzonych dystrybutorów, takich jak https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny. Producenci muszą dbać o to, by surowce były jak najlepsze, ponieważ to właśnie one wpływają na jakość końcowych produktów. Na szczęście w Polsce jest wiele firm dostarczających białko wieprzowe, dlatego jest w czym wybierać. Jakość tego dodatku do żywności potwierdzają europejskie certyfikaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *